1. CAMBERWELL:

    The client was living in a ground floor flat of a Victorian terraced house. The 2 bedrooms in the main body of the house (typically front and rear reception rooms) were of a good size and well proportioned, however the kitchen and living room in the rear of the L-shaped plan were relatively small and a dining space was missing.
    The bathroom positioned in the right location between bedrooms and kitchen needed refurbishing as well and a new layout to include the previously separate WC. The flat featured a beautiful, generous and deep rear garden.

    The project was under time pressure and needed to run absolutely smoothly as it had to be finished for the birth of their twins!
    We discouraged a side return extension in this case as the space was needed at the end of the annex and not in front of the bathroom and the 2 double bedrooms should not be compromised in terms of space, light and outlook.
    No planning risk was to be taken and the garden offered plenty of space to extend.

    The developed design proposed a standard 3m rear extension of the existing annex and a scheme of 3 large, modern, square bay windows, which were pushed out into the side return.

    They feature frameless glass corners and the solid floors and roofs cantilever out over the external ground, so no foundation work was necessary.
  1. The big glass pane facing the side return is opaque to let much light but no views in while the clear, small side panels channels the views to the garden and through one ‘outie’ after the other.
    Each of them contains one of the crucial functions of the new, main, open-plan space of the flat.

    This layout proved itself very spatially effective: The first ‘outie’ – all of them being 600mm deep - offers a space for part of the kitchen run, comprising the sink.
    he second is the client’s study, with a desk neatly built into it, some pull-out table top for the keyboard, space & connection cables for the computers and folding door panels in order to close it all off after work!

    The lounge outie features a build-in couch allowing sitting -even in winter- half inside and half outside, blurring the boundaries between the lounge and the garden. The couch, cushion and pads could fold out into a guest bed as well, which could be closed off by an extra curtain.
    2.8m high sliding folding doors allow opening the kitchen-dining-living area in its entire width to the patio and garden, without any threshold, which provides a spatially generous feel for the whole flat.

  1. SURREY:







    For this very generous 6 bedroom house in a beautifully landscaped setting in Surrey, the kitchen was okay but in comparison to the rest of the house rather cramped and cut off from its surroundings. The client was looking for a snug and informal family space, separate but well connected to the kitchen & day-to-day dining area which allows for bigger get-togethers as well as the daily routines of family life: cooking, eating, school homework, chatting and chilling after work and school.

  1. The new extension needed to be carefully integrated, modestly stepped back to not disturb the views from the old and intact village centre.
    The former double garage has been converted into the family TV space by lowering parts of the floor in order to deal with the low ceilings. New storage area is hidden in the full length, doubled-up wall of the transformed family room.
    New fully openable doors allow the views and link into the park like gardens, while the ‘winter’-door in the utility room offers the buffer zone and the space for the dirty boots after walking the dog.
    The window sills have been lowered to the front to match existing in order to create an outlook to the lovely front garden and the kitchen has been rearranged to fill the more generous layout.

    An existing unused and small area in front of a big water tank has been converted into an ensuite-bathroom for the teenaged son. In order to gain the necessary head height without being allowed to raise the roof pitch, roof windows have been positioned carefully above the shower area.
    The bathroom has been built as a wetroom and therefore can be used comfortably beside its small size.
    It feels a bit like standing outside…

    ‘We have really enjoyed our new space over Xmas - the problem is now we aren't using the rest of the house enough!’

  1. REIGATE


    This family had just bought a detached 1970’s house, which had been squeezed into a previously wider plot of a Victorian corner property. It featured an unnecessarily big garage, run down finishes inside and an uninspiring layout of smallish rooms and a big corridor with a lot of lost circulation space.

    It was not necessary to extend it but it was rather in need of a reconfiguration internally and in relation or in order to impact on the use of the external areas as well.

    The front garden of the house was the generous, sunny grass area with flowers and bushes around, whereas the rear was smallish and partly in shade. The other area where the sun reached the plot, the utility room build-out and an old shed blocked the light.


  1. As these diagrams show our approach was to link the living area of the house to the sunny front garden and make it private and more enclosed by moving the front door and therefore main access to the garage. This worked in line with creating an open plan layout for the ground floor.

    The shed and utility room were taken down and the side of the house opened with glass doors to lead onto a sunny terrace.
    The kitchen became positioned as a block in the middle of the overall open-plan layout, allowing two social areas (sofas on one side and big table on the other) to benefit from 2 different aspects of the garden and which could also be separated internally as shown in the picture.


  1. The former garage was converted and linked to the main body of the house. It features an angled storage wall for toys, books etc. hiding behind it a utility room and a boiler-storage-kids-bike room and a WC. A generous glass screen links the main piano and play area to the front garden as well. The storage wall leads up a few steps to the focus point, the dining table.

    The project managed to turn the atmosphere and the way the house is used completely around and developed its potential successfully on a tight budget. New good quality windows, new bathrooms and a general make-over of finishes was part of the works. A bright colour scheme underlines the quirky design.